Mulliga hästar är gulliga. Eller?
Mulliga hästar är gulliga. Eller?
Nja, inte riktigt. De må se söta ut med sitt “fluff” men alla extra kilon ökar belastningen på hästens kropp och kan ge följdsjukdomar.
Fetma har blivit ett utbrett problem då man tror att hästen är väl omhändertagen om den är lite mullig. Många är oroliga att hästen ska bli mager och ger sin häst därför lite extra för att “ Det kan ju inte skada”. Vi har vant oss vid att de flesta hästar man ser idag är lite väl runda. Det har blivit nya standarden helt enkelt och vad som representerar en välmående häst. Tyvärr är det felaktigt.
Detta är inget frikort som gör det OK att svälta hästar så att de faktiskt blir magra. En mager häst får andra problem med hälsan istället.
Varför är fetma hos hästar skadligt?
Övervikt belastar hästens leder, senor och ligament onödigt mycket och de får lättare förslitningsskador. Dessutom har de en ökad risk att få välfärdssjukdomar som insulinresistens, fång, EMS m.m. Det extra fettet lägger sig runt deras inre organ och gör att organen inte kan fungera optimalt. Förutom det fett som omsluter hjärta och lungor blir det tyngre för dessa organ att syresätta hästen. Andningen blir ansträngd och en tjock häst blir lätt flåsig bara i skritt.
Olika skadliga hälsotillstånd orsakade av fetma:
- Insulinresistens och EMS
- Fång
- Ökat blodtryck och höjda kortisolnivåer
- Ökad risk för kolik - Bukfett ger lipomas
- Hyperlipemi
- Värmestress
- Högt blodtryck
- Höga kortisolnivåer
Hur vet jag om min häst är överviktig?
I SLUs rapport 289, Utfodringsrekommendationer för häst, har de en bedömningsskala för hull som går från 1-9.
Ni hittar den här.
Enligt denna skala skulle ett hull på 4-5 vara mest idealt. Revbenen ska kunna kännas men inte synas. Börjar hästen lägga på sig ytterligare så kommer det att börja bli “svampigt” precis bakom skulderbladen och vid svansroten. Hästen kommer överlag att se mer och mer “fyllig ut” och det kommer bli svårare och svårare att definiera de olika kroppsdelarna. Man kan även se en fettdepå framför bogbladen när hästen vrider huvudet åt höger eller vänster. Hästen får även en så kallad fettnacke.
Hästen kan fortfarande se tanig ut om den är muskelfattig och ändå vara överviktig. Vikten utgörs då till största del av fett istället för muskler. Då kan den ha ett för högt energiintag men dåligt med protein och motion. Utan träning byggs inga muskler helt enkelt och en häst som inte har anledning att röra sig i hagen gör inte heller det.
Vad orsakar fetma?
Högre konsumption av energi än vad som behövs för grundläggande kroppsfunktioner samt eventuell träning, ger fetma. Hur snabbt det går beror på hur pass mycket högre konsumptionen är än behovet. Oavsett vilket så kommer det långsiktigt att ge fetma.
Vad är första steget mot viktnedgång?
Steg ett är att kontrollera foderstaten. Vad är hästens grundläggande behov vid en hälsosam vikt? Får hästen i sig mer energi än vad den gör av med? Uteslut all form av kraftfoder. Det viktigaste är ett grovfoder av bra kvalitet och tillgång till rent vatten samt saltsten. Grovfodret behöver ha ett näringsinnehåll anpassat till lättfödda hästar. Detta gör att hästen fortfarande kan tillgodose sitt tuggbehov utan att överskrida energiintaget.
Det är extremt viktigt att inte sätta hästen på en svältdiet direkt då det ökar risken för hyperlipidemi markant! Förändringen måste ske successivt för att hästens kropp inte ska börja bryta ned fettdepåerna för snabbt och därmed överbelasta levern.
För att på ett mer exakt sätt kunna reglera hästens energiintag behövs dels en grovfoderanalys men även en uträknad foderstat.
Motion är även ett säkert sätt för hästen att göra sig av med extra fett och är även nödvändigt för att den överlag ska må bra i kroppen.
Hur bibehåller jag hästens vikt efter viktnedgång och förebygger fetma i framtiden?
Det är viktigt att även i fortsättning hålla koll på hästens foderstat och justera den vid behov. Skulle hästens arbetsbelastning minska eller den blir skadad och behöver boxvila, måste foderstaten justeras därefter. Det är inte okej att överutfodra för att man tycker synd om den. Det gör mer skada än nytta.
Har man inte möjlighet att själv motionera hästen behöver man se sig om efter andra alternativ. Det kan vara att ta in en medryttare, kanske se över hagens layout och eventuellt bygga ett track som uppmuntrar till rörelse. Man kan kanske dela upp högivan i mindre högar utspridda i hagen vilket också får hästen att röra sig mer då den går från hög till hög.
Håll koll på vikten genom att väga den regelbundet. Har man inte tillgång till en hästvåg kan man använda viktband. Det viktigaste är att man har ett referensmått att gå efter och jämföra med. Du kan då snabbt se om hästen börjar att gå upp i vikt. På så sätt är det enkelt att sätta in åtgärder för att förebygga fetma genom minskat energiintag eller ökad motion.
Osäker på din hästs foderstat?
Vi hjälper dig att beräkna en hälsosam foderstat till din häst. Vill du veta mer? Klicka här.
Referenser
Sarah L. Ralston, Fact sheet #799, Maintenance of the "Easy Keeper" Horse, (2004),
https://esc.rutgers.edu/fact_sheet/maintenance-of-the-easy-keeper-horse/
SLU, rapport 289, Utfodringsrekommendationer för häst, (2013),
https://www.slu.se/institutioner/institutionen-for-tillampad-husdjursvetenskap-och-valfard/Verktyg/utfodringsrekommendationer-for-hast/
Katarina Nostell, Fetma ger högt blodtryck och höga kortisolnivåer hos häst, (2024-10-18)
https://www.slu.se/forskning/kunskapsbank/publicerat/sport--och-sallskapsdjur/hastnotiser/fetma-ger-hogt-blodtryck-och-hoga-kortisolnivaer-hos-hast/