Tre övningar för att bygga hästens kondition
Varför ska man konditionsträna sin häst?
Att variera träningen för att undvika skador hör man hela tiden att man ska göra. Det kan vara segt eller tråkigt om man nu har hjärtat för en särskild gren och inte vill göra något annat om så bara för ett träningspass.
Konditionsträning ute kan däremot vara en bra kompromiss. För vem gillar inte att flyga fram och känna vinden i ansiktet? Många hästar uppskattar också att komma ut och blir därför piggare när man ska tillbaka in på banan och finlira - oavsett om det gäller hoppning eller dressyr.
Bortsett från att variera träningen är konditionen viktig för att hästen rent fysiskt ska orka det du ber den om. När du tränar kondition så förbättrar du hjärtats förmåga att pumpa ut syret till hästens muskler vilket gör att den behöver anstränga sig mindre för att utföra samma arbete. Det är även musklernas tolerans mot uppbyggnaden av mjölksyra som förbättras när du tränar kondition. Mjölksyranivån är vad som gör hästen trött.
I hoppning kommer hästen klara av att hoppa högre och ta sig runt banan snabbare samt att man undviker rivningar mot slutet av banan för att hästen blir trött. Tävlar och tränar du istället dressyr kommer hästen att orka utföra rörelserna med bättre precision och form och ni slipper tappa värdefulla poäng för att hästens ork helt enkelt tar slut.
Vad är det då som krävs för att konditionen ska förbättras?
För att träningen ska vara effektiv behöver hästen komma upp i en puls så nära 200 slag/minut som möjligt. Beroende på hur pass bra kondition hästen redan har, krävs det olika intensivt arbete över olika lång tid för att den specifika hästen ska komma upp i dessa slag. (1)
En häst som är väldigt otränad behöver kanske enbart ökad skritt eller trav i några få minuter för att komma upp i 200 slag/minut medan en fälttävlanshäst på elitnivå behöver galoppera i topphastighet under flera minuter för att komma upp i samma höga slag.
Tempot är många gånger det som sliter på hästarna och lyckas man komma upp i rätt hjärtfrekvens i lägre tempo är det alltid att föredra. Därför är det otroligt viktigt att man trappar upp träningen gradvis för att träningen ska ge mer än vad den bryter ned.
Olika konditionspass
Här nedan kommer förslag på olika sätt du kan konditionsträna med din häst. Dessa övningar går även att variera och anpassa i det oändliga efter era förutsättningar.
Intervall träning
Att träna med intervaller är det första många tänker på när man nämner likonditionsträning. Det innebär att man höjer tempot undekr en viss sträcka eller ett antal minuter för att sedan sänka tempot igen så att hästen hinner återhämta sig, för att därefter höja det igen.
Denna övning är enkel att anpassa efter hästens nivå. Är hästen otränad kan man börja med två minuter i trav för att därefter skritta tills hästen återfått normal andningsfrekvens. Detta upprepas 2-6 gånger beroende på hästens fysiska nivå.
Långa skrittpass
Många underskattar skritt som gångart och träningsform. Långa skrittpass i varierande terräng och underlag är otroligt stärkande för hästens senor, leder och ligament. Det hjälper även till att förbättra hästens grundkondition.
Istället för att ha en ren vilodag är ett längre skrittpass perfekt. Hästen får fortfarande motion utan att slitas av tyngre arbete.
Klättring
Vill man få upp pulsen enkelt på hästen brukar klättring vara det bästa.
För en del hästar, så som fullblod, är det svårt att komma upp i tillräckligt hög puls på enbart plan mark trots höga hastigheter i galopp. (1) Det räcker med bara några få graders lutning för att det ska få effekt och det innebär att man kan hålla ett lägre tempo och därmed spara på hästen.
En annan fördel med klättring är att man får styrketräning med på köpet då hästen måste ta i mer för att ta sig framåt samtidigt som uppåt. (2)
Klättring påminner lite om intervallträning då man tar sig uppåt i lite högre tempo och sen långsammare neråt för att hästen ska få tid att återhämta sig.
Tänk på!
Viktigt att tänka på är att trappa upp all form av träning successivt. Har man enbart lullat rundor i skogen kan man inte en dag till en annan börja träna som elitryttarna gör. Hästens senor, leder och ligament behöver längre tid att anpassa sig till den nya belastningen än vad hjärta, lungor och muskler behöver. Går man för fort fram riskerar man istället skador och längre frånvaro från träning och tävling.
Precis som med alla andra pass ni tränar måste även hästen vara bra uppvärmd före klättring och intervallträning då det är väldigt krävande och risken för skador annars ökar. Ta dig minst 15 - 20 minuter och låt hästen gå i alla gångarter, några minuter i varje, innan du sätter igång med själva konditionsträningen.
På skrittpassen ska ni se till att hålla lite tempo så att ni inte bara går och lullar. Har hästen gått väldigt hårt dagen innan kan man ta det lugnare för att den ändå ska få lite motion. Annars krävs det ändå lite tempo för att rundan ska ge något. Man kan även passa på att låta hästen göra tempoväxlingar inom skritten samt sidoförflyttningar för att fortfarande ha fokus på dig och inte bli för brydd av omgivningen.
Referenser
(1) Viktoria Carlerbäck, Optimerad konditionsträning, (2011-2012),
https://ridsport.se/download/18.16c6897818233bd8b6d735/1658753562206/viktoria_carlerback.pdf
(2) Evidensia, Träna hästens kondition, (2024-10-11)
https://evidensia.se/djurvardguiden/trana-hastens-kondition/