Vad är hästens bröstkorgsvagga?
I denna artikel kommer vi att gå igenom vad bröstkorgsvaggan är för något, varför den är så viktig för hästens hälsa och hållbarhet, och hur vi kan hjälpa hästen att stärka den.
Vad är bröstkorgsvaggan?
Hästens bröstkorgsvagga eller “thoracic sling” som det heter på engelska är en samling muskler som fäster bröstkorgen till bogbladen. Det är i dessa muskler som hela hästens främre del hänger i då hästar inte har några nyckelben. Bröskorgsvaggan består av 6 olika muskelgrupper:
- Pectoralis
- Serratus Ventralis
- Rhomboideus
- Trapezius cervicis
- Trapezius thoracis
- Latissimus
- Brachiocephalicus
- Omotransversarius
- Sternocephalicus
Varför är den så viktig?
Utan en stark bröstkorgsvagga kan hästen få problem med balansen och koordinationen. Utan balans och koordination kan hästen inte röra sig på ett optimalt och hållbart sätt och därmed inte prestera.
60 % av hästens vikt finns i hästens främre del (2) och det är även där ryttarens vikt hamnar när vi rider. Är bröstkorgsvaggan svag börjar hästen kompensera genom att spänna sig och använda fel muskler för att bära sig själv och ryttaren. Detta kan ge belastningsskador i senor, leder och ligament i benets nedre delar vilket tillslut ger hälta.
Hur vet jag om hästens bröstkorgsvagga är svag?
Hästen sjunker ned mellan bogbladen och avståndet mellan mankens övre kant och bogbladets övre kant blir mindre. Ryggen kan även se mer svankig ut då bröstkorgen sjunker medan korset har en konstant höjd och då framhäver ryggens S-form.
Hur påverkas hästens hälsa och hållbarhet av en svag bröstkorgsvagga?
Här är några exempel på problem som hästen kan få ifall dess bröstkorgsvagga är svag:
Kissing spines
En försvagad bröstkorgsvagga kan ge ökad risk för kissing spines då tornutskotten kommer närmare varandra i och med sänkningen av bröstkorgen i förhållande till korset som mer eller mindre alltid befinner sig på samma höjd.
Man hör oftast kissing spines nämnas bland ridna hästar men hästar som bara är hagprydnader kan också drabbas av detta om än inte i fullt så allvarlig grad. Detta beror på hästens hållning. Precis som hos oss människor så kan en dålig hållning i vardagen slita och skada hästens kropp. Vi är kanske inte medvetna om att vi har en dålig hållning men vi känner av det i form av ömma muskler och onda ryggar. För hästarna är det samma sak.
En häst som konstant håller huvudet högt med sänkt rygg bär sig felaktigt och belastar fel muskler. Ett sådant rörelsemönster är slitsamt för hästen. Den kommer själv inte att korrigera detta rörelsemönster då det är invant och den förstår inte att den bär sig på ett sätt som är dåligt för den.
Benställning
Benställnigen kan påverkas av spänningar i bröstkorgsvaggans olika muskler. En spänd och öm muskel är kort och drar därmed frambenet i olika riktningar. En häst kan bli inåt tåad, utåt tåad eller stå trångt med frambenen beroende på vilka muskler som den är öm i.
Denna snedhet kan även överbelasta nedre delen av benet då hästen automatiskt lägger mer vikt på ett specifikt ben pga snedhet.
Hovar
Det kan även bli en ond cirkel för hovarna då spända muskler drar frambenet ur sin linje vilket gör att hästen sliter snett på sina hovar. Den sneda förslitningen på hoven förstärker sedan ömheten i musklerna som leder till ännu mer snett slitage och den onda cirkeln fortsätter. Därför är det viktigt att se till hela hästen när man vill komma tillrätta med detta. Man kan försöka att korrigera och verka hästen rätt hur mycket som helst, men tar man inte hänsyn till och försöker frigöra de låsta musklerna i bröstkorgsvaggan så kommer problemet inte att rätta till sig.
Det kan även vara tvärtom, att sneda och obalanserade hovar gör att bröstkorgsvaggans muskler måste anpassa sig till den förändrade benställningen och därmed blir ömma. Blir musklerna ömma så undviker hästen att använda dem och den onda cirkeln är igång på nytt.
Bröstkorgsvaggan är även grunden till att hästen ska kunna bära sig själv och ryttaren på ett hållbart sätt. Om hästen inte är stark nog att lyfta bröstkorgen mellan sina framben kommer den att “hänga sig” i fel muskler som då överutvecklas. De muskler som hästen “hänger sig” i är inte skapta för att bära upp hästen utan dessa har andra huvuduppgifter.
Ett exempel på en av dessa muskler är brachiocephalicus. Denna muskel börjar uppe vid atlaskotan (första halskotan), fortsätter längsmed undersidan på hästens hals och fäster i överarmsbenet. Det är denna muskel man ser bukta ut på hästar som har så kallad hjorthals. Varför muskeln buktar ut och blir hård, och ofta är öm vid palpering, är för att den är överansträngd. Brachiocephalicus är inte menad att bära upp hästen, utan den ska föra bogen och frambenet framåt. Den spelar även en roll när hästen böjer huvudet åt höger och vänster.
En häst som tränas och bär sig rätt har aldrig en överutvecklad brachiocephalicus utan den ska vara “dallrig”.
Hur kan jag stärka bröstkorgsvaggan?
Arbete över bommar
Cavalettibommar uppmuntrar hästen att sänka huvudet, spänna magmusklerna och lyfta benen högre. Detta aktiverar musklerna i bröstkorgsvaggan och de blir starkare.
Klättring
Klättring är överlag en nyttig och stärkande övning du kan göra med hästen. Rörelsen framåt-uppåt aktiverar automatiskt hästens bröstkorgsvagga och stärker den. Denna övning görs med fördel i skritt med mindre lutning på backen.
Backa
Bröstkorgen höjs när hästen ska backa för att lättare kunna sätta frambenen in under sig och ta ett steg bakåt. Hästen ska backa med sänkt huvud för att det ska ge bästa effekt och gärna långa raska steg bakåt. I början kanske hästen drar hovarna i marken när den tar de första stegen bakåt och det är okej. Det kan vara tecken på att den inte är stark nog att ta de där raska stegen bakåt som vi vill att den ska göra. Med övning och upprepning kommer hästen att kunna utföra övningen bättre och bättre.
Sidvärtsrörelser
Sidvärtsrörelser tvingar hästen att öka rörligheten i musklerna under skulderbladen då korsandet av frambenen kräver att hästen för frambenen både in under sig men även ut ifrån sig.
Referenser
(1) https://www.animalosteopathycollege.com/blog/understanding-and-strengthening-the-thoracic-sling
(2) https://onlinepethealth.com/the-thoracic-sling/